Commissaris Brok: “In Fryslân, in onze huizen en in onze harten is geen plek voor antisemitisme”

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Afbeelding
Foto Jan van der Werf

LEMMER - Commissaris van de Koning Arno Brok woonde vanmiddag de herdenking op de Joodse begraafplaats in Tacozijl bij Lemmer bij. Hij deed dit uit protest tegen het toenemende aantal meldingen van Jodenhaat. Brok maakt zich zorgen over het antisemitische sentiment.

“In Fryslân, in onze huizen en in onze harten is geen plek voor antisemitisme. We moeten om de mensen heen gaan staan die slachtoffer worden van racistische en fascistische tendensen en mensen aanspreken op hun gedrag. Thuis, op het werk, op school.” Naast een toespraak legde hij ook een krans.

“We kunnen onze ogen er niet langer voor sluiten. Met de andere kant opkijken verdwijnt het probleem niet. Als gemeenschap moeten we in de spiegel kijken. En het begint bij onszelf, als individu, bij u en bij mij. Samen maken we de gemeenschap.”

Herdenken buiten het hek
De herdenking was niet op de begraafplaats zelf omdat het vandaag sabbat is, de wekelijkse rustdag in het Jodendom. Uit respect daarvoor vond de ceremonie buiten het hek plaats. Er waren zo’n 75 mensen bij aanwezig. Normaal gesproken zijn er ieder jaar zo’n vijftien mensen bij de herdenking in het buurtschap Tacozijl, nu waren dat er dus een stuk meer.

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren legde ook een krans. In zijn toespraak ging hij in op de oorlog in Gaza en de spanningen die dat oplevert in de gemeenschap. “Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen, inwoners van ons land, uitschelden, intimideren of aanvallen is dat wel. Als burgemeesters staan wij pal voor de vrijheid van meningsuiting, maar wij accepteren geen antisemitisme.”

Bekijk de reportage via https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16487772/commissaris-brok-spreekt-zich-uit-bij-herdenking-in-fryslan-is-geen-plek-voor-antisemitisme

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding