Een leerzame activiteit in het teken van de Tweede Wereldoorlog in De Tiid

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Een leerzame activiteit in het teken van de Tweede Wereldoorlog in De Tiid.
Een leerzame activiteit in het teken van de Tweede Wereldoorlog in De Tiid. Foto aangeleverd

BOLSWARD- Groepen 8 van de St. Maarten basisschool in Bolsward kwamen op 11 april langs in De Tiid om een spel te spelen. De kinderen kregen rollen toebedeeld (verzet, koeriersters, drukkerij, journalist of agent) en moesten doormiddel van opdrachten informatie verzamelen over de Tweede Wereldoorlog in Bolsward. Met deze informatie maakte de ene klas een verzetskrant en in de andere klas een ‘normale’ krant die ze op 23 april aan elkaar hebben gepresenteerd in de Broerekerk.

De klassen mochten niet aan elkaar laten weten wat voor soort krant ze maakten. Dat was geheim. De kranten kregen namen als: ‘’De Bolswardse Tiid, V.V.V (wat staat voor: vrienden, vrolijkheid en verzet) en Het Friese Verzet. De hoop was dat het de klassen uiteindelijk zou opvallen wat er verschillend was tussen hun kranten, en dat bleek ook. Niet alleen zagen ze verschil in opmaak en vorm, maar ook dat er andere informatie in de kranten stond. Bijvoorbeeld dat er over het neergestorte vliegtuig net buiten Bolsward wel werd geschreven in de verzetskrant, terwijl er in de reguliere krant niets over het vliegtuig stond. 

De kranten hebben ze tot slot overhandigt aan Riemie van Dijk, journaliste bij Groot Bolsward-IJsselmeerkust. 

Tot 5 mei staat CHC de Tiid in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Zo is er nog een lezing over de rampzalige vlucht van de Lancaster die in het IJsselmeer stortte, een prachtige theatervoorstelling over Pingjum aan het eind van de oorlog en op 5 mei wordt het afgesloten door een vredeslezing. Meer informatie hierover is te vinden op www.detiid.nl