Sensatie: Suzanne Schulting naar schaatsteam Jumbo-Visma

Door: Douwe Bijlsma Sport
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Angel Daleman
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Angel Daleman Foto Jumbo Visma / Orange Pictures

HEERENVEEN - Waar Jutta Leerdam kortgeleden het team verliet, zorgt Jumbo-Visma met de komst van Suzanne Schulting voor een sensatie. De olympisch shorttrack-kampioene komt per direct binnen het schaatsteam van Jan Orie. Ook shorttrackster Selma Poutsma en het 17-jarige shorttrack- en langebaantalent Angel Daleman komen Jumbo-Visma versterken. De schaatssters, die deel blijven uitmaken van TeamNL Shorrtrack, krijgen bij de ploeg van Jac Orie de kans om hun shorttrackcarrière te combineren met het langebaanschaatsen.

Schulting, momenteel herstellende van een operatie aan haar enkel, is de succesvolste Nederlandse shorttrackster aller tijden. De 26-jarige Friezin veroverde drie olympische titels, elf wereldtitels en zeventien Europese titels en stak ook op de langebaan al enkele keren haar neus aan het venster. Bij Schaatsteam Jumbo hoopt ze beide carrières een extra boost te kunnen geven.

Beide disciplines combineren werkt goed
“Voor mij is dit een geweldige kans om het langebaanschaatsen en shorttrack te combineren. De focus blijft gewoon op shorttrack, maar het verleden heeft mij geleerd dat het goed werkt als ik beide disciplines combineer. Ik denk dat dit een mooie nieuwe prikkel is naar een goed seizoen, met Milaan als stip op de horizon”, kijkt Schulting alvast vooruit naar de Olympische Spelen van 2026. “Ik denk dat we met een heel fris jong team naar iets moois toe kunnen groeien, iets revolutionairs.”

Ook Poutsma heeft zin in het nieuwe avontuur. “Ik vind het ontzettend mooi dat Schaatsteam Jumbo ons deze kans biedt en de uitdaging wil aangaan. Ze hebben dezelfde filosofie als ik en ik ben ervan overtuigd dat de combinatie helpt bij het excelleren in beide sporten. Afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik beter ga shorttracken als ik langebaanschaatsen in mijn trainingsschema’s integreer en andersom”, aldus Poutsma.

Ambities langebaan ontdekken
De 24-jarige Haagse geldt in het shorttrack als één van de beste sprintsters ter wereld. Zo behaalde ze twee bronzen WK-medailles op de 500 meter en won ze met de aflossingsploeg drie wereldtitels en een olympische titel. Op de langebaan wil ze ontdekken waar haar ambities liggen. “Ik heb al eens onder de 38 seconden gereden op de 500 meter en denk dat het nog sneller kan. Uiteindelijk wil ik me gaan meten met de Nederlandse langebaansprinters.”

Naast Schulting en Poutsma gaat ook Daleman meetrainen met Schaatsteam Jumbo. Het zeventienjarige talent heeft superveel zin om naast haar shorttracktrainingen bij de nationale shorttrackselectie haar langebaanambities verder te ontwikkelen met de begeleiding van Schaatsteam Jumbo. “Ik vind het tof dat Jumbo mij daarin steunt en kijk uit naar komend seizoen”, vertelt Daleman.

Kruisbestuiving
“In algemene zin zie je dat shorttrack en langebaan elkaar meer opzoeken omdat we geloven dat die kruisbestuiving aan beide kanten bijdraagt aan betere sportieve prestaties”, aldus commercieel directeur van Schaatsteam Jumbo, Sven Kramer. “We zien dat deze twee disciplines elkaar steeds meer versterken. We geloven in die potentie richting de toekomst.”

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, is blij met de samenwerking tussen TeamNL Shorttrack en Schaatsteam Jumbo. “Wij hebben sporters van TeamNL Shorttrack altijd de ruimte gegeven om ook op de langebaan uit te komen. In de jeugd wordt het sowieso gestimuleerd om beide sporten – waar mogelijk – zo lang mogelijk te combineren.”

“Dat nu drie rijders van TeamNL Shorttrack bij dezelfde langebaanploeg onderdak hebben gevonden, maakt het makkelijker om de programma’s op elkaar af te stemmen. Op de momenten dat Angel, Suzanne en Selma op de langebaan trainen en wedstrijden rijden, zullen ze begeleid worden door de staf van Jumbo. Hun basis blijft echter TeamNL Shorttrack. Daar zal de primaire begeleiding plaatsvinden.”