sc Heerenveen met 0-8 onderuit tegen PSV

sc Heerenveen met 0-8 onderuit tegen PSV Foto: sc Heerenveen/FPH

HEERENVEEN - Het was een avond voor de geschiedenisboeken: sc Heerenveen ging donderdag met 0-8 onderuit tegen PSV. Daarmee is het de grootste nederlaag die Heerenveen ooit heeft geleden in een officiële wedstrijd. Door dit resultaat kan PSV het landskampioenschap alleen nog maar op papier ontgaan.

De voortekenen waren al slecht voor Heerenveen, want de wedstrijd begon ruim tien minuten later vanwege drukte op de wegen richting Heerenveen.

PSV had de wedstrijd vanaf de eerste minuut in handen en dat leidde al snel tot de openingstreffer: Malik Tillmann speelde Guus Til aan met een slim passje in het strafschopgebied, De middenvelder plaatste de bal kalm in de verre hoek achter Heerenveendoelman Mickey van der Hart: 0-1.

Na negen minuten lag de tweede er ook al in. Deze keer kwam PSV door aan de rechterkant. Jordan Teze gaf de bal goed voor, waarna Oliver Braude zich liet foppen door Tillman. De Amerikaan kopte bij de tweede paal binnen.

En dat Heerenveen dramatisch aan de wedstrijd begon, is een understatement. Daarvan was de 0-3, in minuut elf, het meest illustrerend. Tillman leek goed naar de buitenkant gedreven, verloor zelfs het evenwicht, maar slaagde er toch in, zittend op de grond op de achterlijn, om de bal in de goal te tikken.

Daarna miste de ploeg uit Eindhoven ook nog een paar kansen. Eerst redde Van der Hart knap op een kopbal van Luuk de Jong en even later raakte André Ramalho de paal na een vrije trap. Na een halfuur was daar toch de 0-4. De inzet van Til na een voorzet van Johan Bakayoko werd in eerste instantie nog gekeerd door Van der Hart, maar in de rebound kreeg de middenvelder de bal wel in de goal.

Vlak voor rust was het opnieuw raak. Teze legde de bal op de rand van het strafschopgebied terug op oud-Heerenveenspeler Joey Veerman die afdrukte voor de 0-5.

Doelpunt Heerenveen afgekeurd

Trainer Kees van Wonderen wisselde in de rust drie keer en Heerenveen begon in ieder geval wat feller aan de tweede helft. Het leverde zelfs een doelpunt op via Patrik Wålemark, maar omdat invaller Ion Nicolaescu eerder in de aanval buitenspel stond, werd de goal afgekeurd. Aan de andere kant liet PSV zich direct ook weer zien. Bakayoko raakte de lat.

In de 52e minuut had Bakayoko wel succes. De Belgische aanvaller haalde schitterend uit en de bal verdween via de onderkant van de lat binnen: 0-6.Ché Nunnely had de score daarna wat dragelijker kunnen maken, maar één op één met PSV-doelman Walter Benítez kreeg de aanvaller de bal niet in de goal.

PSV nam daarna gas terug, maar in de 71 minuut werd het toch 0-7. Invaller Espen van Ee verspeelde de bal, waarna Luuk de Jong de bal in het strafschopgebied kreeg. De spits stond helemaal vrij en had geen problemen om de bal in de goal te deponeren.

Het grootste verlies van Heerenveen ooit in de eredivisie was tot vandaag 0-6 op bezoek bij FC Twente in 2008. Maar die nederlaag gaat nu dus uit de boeken.

De vraag was alleen: hoezeer wordt het nieuwe record aangescherpt? In de 83e minuut viel in ieder geval de achtste treffer. Invaller Patrick van Aanholt schoot de 0-8 achter Van der Hart.Daarmee gaat ook een 7-0 verlies tegen SV Limburgia in de kampioenscompetitie van het seizoen 1949/1950 uit de boeken en daarmee is het de grootste nederlaag die Heerenveen ooit leed in een officiële wedstrijd.

Vuurwerk

De supporters van PSV vierden feest, want het landskampioenschap kan de ploeg uit Eindhoven alleen nog theoretisch ontgaan. De aanhang vierde dat door vuurwerk op het veld te gooien en daardoor moest het spel tijdelijk stilgelegd worden.

Na de hervatting gebeurde er niks meer, het bleef 0-8.Door het pijnlijke verlies blijft Heerenveen op 36 punten staan uit 31 wedstrijden. De ploeg raakt het zicht op de play-offs om Europees voetbal kwijt.

Door: Omrop fryslan